Martijn Lammerts
My own digital place with a little of everything

Xbox360 mainboards

Sinds de release van de Xbox360 zijn er door Microsoft een aantal goede verbeteringen doorgevoerd (voornaamlijk binnen in de console).
Update: 14 november 2010

De Xbox360 is uitgevoerd met verschillende mainboards.

Xenon en Zephyr

De eerste Xbox360 werdt uitgeleverd met een mainboard die als code had  ‘Xenon’. Dit mainboard was berucht door zijn warmte probleem, dit veroorzaakte de bekende RROD (Red Ring Of Dead). De Xbox360 met dit mainboard heeft een 203 Watt, 16.5 AMP voeding nodig.
De opvolger van dit mainboard is de ‘Zephyr’. Deze had een aantal verbeteringen m.b.t. de koeling van het mainboard en had een HDMI connector. Echter had deze ook nog een hoog RROD probleem omdat dezelfde processor en grafische chipset aanboord die een behoorlijke warmte produceren.

Falcon

De opvolger van ‘Zephyr’ is de ‘Falcon’ en werdt geproduceerd met een processor met de 65nm technologie. Tevens zijn op het mainboard meerdere Heatsinks aangebracht.
Deze wordt geleverd in zowel de Xbox360 en Elite versie. Het verbruik is met dit mainboard gezakt naar 175 Watt.
Een Xbox360 met Falcon mainboard is snel te herkennen, zowel op de doos als voeding zal 175 Watt staan.

Jasper

De opvolger van de ‘Falcon’ is de ‘Jasper’. Deze heeft een processor en een grafische kaart met de 65nm technologie aan board.
Dit levert een ernorme warmte reductie op wat de levensduur van de Xbox360 hardware ten goede komen. Tevens zijn de productie kosten aanzienlijk goedkoper geworden voor Microsoft. Tevens is de interne Flash Memory van 16Mb naar 512Mb vergroot. Hierin kan Xbox (NXE) dashboard opgeslagen worden wat een aanzienlijke snelheids winst oplevert.
‘Jasper’ mainboards worden van oktober 2008 in de consoles ingebouw.
Het verbruik is met dit mainboard gezakt naar 150 Watt.

Vejle

De Vejle wordt gebruikt in de nieuwe Xbox350 Slim versie. Processors zijn op basis van 45nm technolgie, dit resulteert in 40% minder stroom verbruik (135 Watt)t.o.v. de eerste Xbox360 Consoles.
De huidige Xbox360 console produceren minder warmte en verbruiken minder energie.

Opus

Dan is er nog de ‘Opus’. Dit mainboard wordt als vervangend model ingezet als er een Xbox360 voor reperatie naar een repair centre wordt verstuurdt en deze console heeft een ‘Xenon’ mainboard. Dit maiboard wordt dan vervangen door een ‘Opus’ en heeft dan ook geen HDMI aansluiting. Dit mainboard is gebasseerd op de ‘Falcon’.

Share

Share

Ads